Architecture and Adaption of the 21er Haus

One is struck by the fascinating character of the building when its comes to its ability of generating space and landscape, which is not least enhanced by the unbuilt area of the Schweizer Garten surrounding it.

The focus here is on urban development. The building’s presence on Arsenalstraße, which is currently insufficient, is to be augmented by lowering the area in front of the structure and transform it into an atrium. Its façade and the access bridge will thus define the space in between, which will lastingly influence the building’s setting. The exposure of the basement and the consistent continuation of the extant topology will result in a purposeful reassessment and redefinition of this venerable place.

The 21er Haus – Museum of Contemporary Art is accompanied by a small isolated six-storey building in the form of a tower that will be as wide as the forecourt and have a signalling effect from the distance. The façade of the new building quotes the extant grid that forms the shell of the 21er Haus. Horizontal and vertical bands are to attract attention through scrolling texts that transfer the building’s content to the outside. The monofunctional nature of the building proper is diminished in favour of an open museum structure. The upper storey remains variably usable as a fully air-conditioned exhibition space. The space for temporary exhibitions on the ground floor is first and foremost characterized by the spatial experience created by the monumental central hall and the view of the adjacent park landscape of the Schweizer Garten. The basement, similarly unfolding into the surrounding free space, house the holdings of the Fritz Wotruba Foundation. Moreover, it accommodates a café and restaurant (including an outdoor area), a sculpture garden, cloakrooms, a children’s studio, storage facilities (that will also be used to keep the public Artothèque), and HVACR.

The overall goal is to preserve the special and characteristic appearance of a structure that has become known as a symbol of the cultural development of the post-war period. The focus is not primarily on material or the manifest building substance as such, but rather about the space that is generated by the shell of the 21er Haus. This quality is to be conserved, for art can only breathe in a milieu of lightness and airiness.

Visitor Information

Opening Hours

Wed: 11 am to 9 pm
Thu – Sun: 11 am to 6 pm
Open on public holidays

Contact
+43 1 795 57 770


Address
Quartier Belvedere, Arsenalstraße 1, 1030 Vienna

Getting here
Station Quartier Belvedere
Train & S-Bahn
Tram D, 18, O
Bus 69A


Delve of spade

13. Juni 2008

Finalisation

20. September 2011

Opening

15. November 2011

User

Belvedere, Wien

Net square footage

6825 m2

Exhibition space

2275 m2

Total costs

ca. 31,9 Mio Euro

Construction phase I

November 2010 - September 2011

Costs

15 Mio Euro

Funding

11,3 Mio Euro BMWFJ
2,7 Mio Euro BMUKK
1,0 Mio Euro Wotruba-Stiftung

Construction phase II

November 2010 - September 2011

Costs

16,9 Mio Euro

Funding

BMUKK, Eigenleistung Belvedere und Beitrag Sponsoring